chinese muur

Wat heeft stress nu te maken met de Chinese muur? De ruim 6.000 km lange muur in het noorden van China is ruim 600 jaar geleden gebouwd om China te beschermen tegen vijandelijke ruitervolkeren. Je kunt spreken van een verdedigingslinie. En dat is precies wat stress van oorsprong ook is; een verdedigingsmechanisme. Door een (bedreigende) prikkel van buitenaf ontstaat er in het lichaam een reactie. Je lichaam wordt in een staat van paraatheid gebracht waarbij er vier reacties mogelijk zijn: 1. Vluchten. 2. Vechten. 3. Verstijven. 4. Vermijden/negeren.
In een flits van een seconde beslis je wat je doet. Ook al voel je je hart letterlijk in je keel kloppen, je concentratievermogen is optimaal en je reageert alert. Je kunt spreken van een bijzonder ingenieus instrument dat ons behoedt voor dreigend gevaar.

Tegenwoordig kennen we stress vooral als werk-, zorg- en combinatiestress. Kan je goed omgaan met en controle uitoefenen op negatieve prikkels en situaties dan ben je stressbestendig. En daar zit ook precies het pijnpunt. Je kan niet altijd controle uitoefenen op bijvoorbeeld het ernstig ziek worden van een familielid. Of je wordt geconfronteerd met een ouder die ineens zorg nodig heeft terwijl je zelf ook druk bent met je eigen gezin en werk. De kunst is dan ook te accepteren, dat dingen soms zijn zoals ze zijn.
Er is een nieuwe situatie ontstaan en je kan jouw eigen ‘schema’ daarop aanpassen. En vergeet vooral niet daarbij je emoties te uiten. Je mag gerust boos, verdrietig of gefrustreerd zijn als dat maar tijdelijk is.

Zo bouw je je eigen Chinese muur, sterk en flexibel.

De Chinese muur en stress